torsdag 20 januari 2011

Seperationsångest kanske!?

Hittade detta på Babycenter, jag googlade lite och kom dit.


Olika sätt att bemöta sömnproblem

Vilket är det bästa sättet att bemöta ditt barn när du väl har nattat och stoppat om? Experternas åsikter går isär ganska ordentligt om detta. Läs vårt axplock av olika metoder nedan - vad ni bestämmer er för måste kännas rätt för er.

Metod 1
Följ en enkel "kollrutin". Gå in i rummet där bebisen sover när den gråter. Klappa eller smek och säg att allt är bra, men att det är dags att sova nu. Lyft inte upp eller krama - ge ömhet, men var tydlig med att det är dags att sova. Gå ut ur rummet. Vänta fem minuter innan nästa koll. Upprepa tills bebisen somnat, men vänta lite längre innan du går in varje gång.

Metod 2
Hjälp din bebis forma goda associationer till sänggåendet med fasta godnattrutiner. Vagga inte bebisen till sömns och använd inte heller amning, flaska eller napp som "godnattillbehör". Visserligen fungerar dessa metoder kortsiktigt, men de kan också göra din bebis beroende av att bli sövd istället för att somna själv. Om bebisen inte vill somna, låt den gråta lite längre varje gång innan du går in - börja med fem minuter, sedan tio och så vidare. När du går in kan du tillbringa 2-3 minuter med att prata lugnande, klappa eller smeka bebisen, men inte lyfta upp eller vagga den.

Metod 3
Hjälp din bebis lära sig att somna om själv. Om den vaknar och gråter, kan du låta den gråta fem minuter innan du går in och sedan upprepa med 5-10 minuters mellanrum tills den somnar. Se naturligtvis till att bebisen har det bra - men tänd inte ljuset, vagga inte och bär inte runt den. Mata inte heller (lite vatten är OK) och bär inte in bebisen i din säng. Håll vad du gör relativt kortfattat, så att du inte sätter upp ett "belöningssystem" för att bebisen gråter efter dig. Bara att se att du är där kan vara tillräckligt - många barn går igenom separationsångest kring den här tiden och behöver bara få veta att du finns där. Experimentera med nya metoder. Pröva att lämna dörren till bebisens rum på glänt så att den kan höra dig, eller ge ett s k övergångsobjekt, som en nalle eller favoritfilt. Försök undvika att ge napp. De har en tendens att ramla ut och om bebisen inte kan hitta sin napp, kommer den att ropa på dig.

Metod 4
Förnya dina ansträngningar att skapa en bra godnattrutin. Håll dig till regelbundna tider, ge bebisen tröst och lugn, men var tydlig med att det är dags att sova. Amma eller ge flaska om det är en del av era godnattrutiner, men lämna inte flaskan i sängen med bebisen - det kan bidra till karies. Lägg bebisen innan den somnat, annars kommer den att bli beroende av att bli sövd av dig istället för att somna själv. Lyft inte upp bebisen ur sängen om den vaknar på natten och ropar på dig. Stoppa om, klappa, trösta (vid ettårsåldern minskar risken för plötslig spädbarnsdöd och då kan du också ge din bebis ett s k övergångsobjekt, till exempel en nalle), men gör så lite som möjligt. Målsättningen är att ge bebisen en chans att själv lära sig komma till ro och somna om.

Metod 5
Ge din bebis ro tills den somnar. Vyssja och ligg tillsammans tills du ser att din bebis ansikte är helt avslappnat och att han eller hon sover djupt. Pröva att korta av middagssovandet och flytta det, så att det sker lite tidigare. Håll dig till godnattrutinerna och var tydlig med att det är dags att sova. Visa att läggdags är läggdags. Det kan hjälpa att ställa en väckarklocka på fem minuter innan det är dags att sova - på så sätt kommer "sovsignalen" utifrån och inte från dig. Var flexibel om din bebis vaknar på natten. Låt inte bebisen gråta sig till sömns, utan försök ta reda på varför den vaknar (blöt blöja, hunger, störda rutiner under dagen, täppt näsa, skavande pyjamas..). Öka er anknytning till varandra under dagen (amma, bär ditt barn i sele, osv) och dela nattröstandet mellan båda föräldrar, så att ni båda får sova.

Det "rätta" sättet att hjälpa ditt barn att sova hela natten finns inte. Bara du vet vad som känns rätt för er familj.

Så det verkar som att 5 minuters metoden är det effektivaste, men vem orkar det mitt i natten. Det värsta med mig när jag vaknar av att Maja skriker, det är att det tar jättelång tid innan jag somnar om. Hur ska det då bli om jag ska springa upp till henne var 5-10 minut!?
Vi får se hur det blir nu i natt. Eftersom hon inte vaknar varje natt så känns det ännu inte som ett jätteproblem. Men jag kan sätta pengar på att hon kommer göra det nästa vecka när jag är själv och då också börjar jobba mellan 7-7.30 tre dagar i rad.

Inga kommentarer: